fbpx
Historia
Prinsvillans anrika historia
Prinsvillan har en lång anrik historia. Detta är platsen för det medeltida Tyresö, innan slottet - uppfört i början på 1600-talet - fanns. Delvis under Prinsvillan ligger resterna av ett stort tegelhus som troligen byggdes på 1400-talet - det gamla Tyresöhus.

Flera medeltida godsägare har haft sitt säte här. Platsen grävdes ut 1934 och kvar i gräsmattan på sjösidan kan du hitta några stenbumlingar som visar vart tegelhuset låg.

Nu tronar det pampiga slottet i området, med anor från 1630-talet och uppfört av friherren Gabriel Oxenstierna. Till slottet hör en engelsk park, den första av sitt slag i Sverige. Idag är slottet en del av Nordiska museet.

 

Här spenderade Prins Eugen sina somrar – här målade han Molnet

1891 besökte prins Eugen för första gången Tyresö och strax därefter blev vårt vandrarhem på Tyresö slotts ägor hans sommarbostad. Då hette det Lilla Tyresö men kom snart att kallas Prinsvillan. Han inspirerades av den omväxlande naturen och här fördjupades och utvecklades hans landskapsmåleri. Målningar som Molnet (1895 och 1896), Det stilla vattnet (1901) och Det klarnar efter regn (1904) är tillkomna på Tyresö och prinsens 90-tals måleri kom också att spela en roll för utvecklingen av det svenska landskapsmåleriet. Om du besöker vår veranda och tittar snett till höger ser du den fantastiska kullen som spelar huvudrollen i Molnet.

 

Mat & dryck
På morgonen står frukostkorgen och väntar på er i köket
Fina dagar dukar du upp den utomhus och börjar dagen med fågelsång. På promenadavstånd i området runt slottet finns även flera caféer och en restaurang. Och som gäst på Prinsvillan har du tillgång till gästkök med en ombonad matsal för självhushåll.
Prinsvillans anrika historia
Prinsvillan har en lång anrik historia
Detta är platsen för det medeltida Tyresö, innan slottet, uppfört i början på 1600-talet, fanns.
En historia av kunglig kreativitet
Våra rum
Enkelt, prisvärt & praktiskt. I Prinsvillans vandrarhem bor ni mitt i en fantastisk miljö.
Handelsbodens nio mysiga rum har olika storlek och karaktär. Från lilla enkelrummet med läshörna under takbjälkarna till den större sovsalen för hela kompisgänget. Den härliga bastun finns också tillgänglig för alla gäster.
Läs mer om rummen och boka